Verhuizen naar Canada - een kind het perspectief van

[ English Version Here]

Het was weekend en wij waren aan het ontbijten wanneer mijn ouders vroegen wat ik er van zou vinden als we naar Canada zouden verhuizen. Ze vertelde dat ze al wat langer met emigreren bezig waren en dat mijn broer en zus ook graag mee wilde. Ik vond het een goed idée en eigenlijk wel een leuke uitdaging. Ik was nog maar 8 maar ik herinner dit gesprek alsof het gisteren plaatsvond. Mijn vader en moeder zijn naar een emigratie consulent gegaan die ons een lijst heeft gegeven met documenten die wij bij elkaar moisten zoeken. Met de familie hebben we een map gemaakt met al onze geboorte uittreksels and school diplomas. We hebben ook een dieren passpoort aan moeten vragen voor ons hondje! Ik was nog maar klein dus ik kan me niet zoveel meer herinneren van het hele emigratie process maar ik weet nog goed hoe het was in Calgary, Alberta te landen. Een paar dagen later moest ik voor een test voor school om te kijken in welke klas ik verder kon gaan in Canada en hoeveel Engels ik al kon. Toen ik nog in Nederland was heb ik Engelse les gehad wat mij erg geholpen heeft. Het enigste wat ik moest doen was een verhaaltje hardop lezen and zeggen wat ik op een tekening zag.

De eerste dag van school was heel spannend maar wel leuk. Het was de eerste dag dat mijn vader en moeder er niet zouden zijn en het was een nieuwe school, in een nieuw land, een nieuwe taal en ik kende niemand! Ik was best wel nerveus maar ik heb het gered. Iedereen op school was heel aardig and hebben mij veel geholpen. Als ik iets niet begreep of als ik een Engels woord niet wist dan hoefte ik het alleen maar te vragen en 5 mensen vlogen om me te helpen. De onderwerpen die ik in Nederland studeerde en wat ze studeerden in Canada was heel verschillend. Rekenen in Nederland is gericht op hoofdrekenen en in Canada gebruikte ze allemaal een rekenmachine en ik had geen idée hoe ik daarmee overweg moest. In cultureel onderwijs in Canada waren ze over China aan het leren en in Nederland hadden wij dit onderwerp nog niet. Het was allemaal heel nieuw maar het ging mij gelukkig wel goed af. Acht maanden nadat wij geland zijn in Canada was ik de winnaar van een spelling wedstrijd!

Emigreren naar Canada was heel spannend want we gingen naar een plaats waar ik nog nooit was geweest. Ik wist niet waar ons nieuwe huis was, waar mijn nieuwe school was of wie mijn nieuwe schoolgenoten zouden zijn. Alle kinderen hier, van welke leeftijd dan ook, zijn gewend om met mensen van andere landen om te gaan. Als kind was ik best wel bezorgt om naar Alberta te verhuizen maar achteraf gezien was er niets aan de hand. Wonen in Alberta is prachtig en als je de kans krijgt om hier naartoe te komen dan moet je dat ook doen. Ik hoop dat mijn verhaal je wat informatie geeft and je eigen emigratie aventuur wat makkelijker maakt.