Qazim en Johanna's Story

[ English Version Here]

Wij zijn Qazim en Johanna uit Nederland.

We hebben elkaar zo’n 5 geleden ontmoet in een cafe in Assen, we hebben wat gepraat en al snel bleek dat we beiden geinteresseerd waren in Canada.Qazim was er al eens geweest en Canada stond bij mij nog op het lijstje van landen die ik graag wilde bezoeken. Na af en toe elkaar tegen te komen kregen we pas na 1,5 jaar een relatie maar na een half jaar vertelde Qazim mij dat hij naar Canada ging (BC) hij had daar vrienden en wilde kijken hoe het was en of hij daar ook iets kon beginnen in de toekomst. Ik ben er ook een maand geweest mijn eerste keer in Canada (2007) we hadden een auto gehuurd en hebben veel van British Columbia en Alberta gezien. Qazim kwam na een paar maanden weer terug, was er als tourist en kon niet langer blijven en hij wilde graag samen met mij iets opbouwen. We zijn eind 2007 gaan samen wonen, Qazim had een baan als elektromonteur en ik werkte nog steeds als teamleider in een verpleeghuis.

Maar het onderwerp Canada en vooral emigreren bleef ons bezig houden. We zijn in 2008 naar de emigratiebeurs in Nieuwegein geweest daar stond een stand van South-West Alberta en we hebben met Henk van Ee gesproken van Economic development. Henk vertelde ons dat er waarschijnlijk wel werk voor Qazim was in Fort Macleod (het dorp waar Henk zelf woont). Wij waren van plan om voor Qazim een tijdelijk werkvisum te krijgen en dat ik mee kon op een “open”werkvisum. Maar later hebben we een gesprek gehad met een emigratiebureau en daar zeiden ze waarom ga jij, Johanna” niet proberen een tijdelijk werkvisum te krijgen want er is tekort in de gezondheidszorg. Als je op een tijdelijk werkvisum naar Canda wilt moet je eerst een baan aanbod hebben.

Wij zijn in de zomer van 2009 naar Alberta gevlogen en hebben daar rond gekeken en afspraken gemaakt en ook nog wat vakantie gehouden. We hebben Henk van Ee weer ontmoet hij heeft ons naar een paar bedrijven gereden die misschien werk voor Qazim zouden hebben. We hebben ook Rick Matheson ontmoet, hij heeft ons naar ziekenhuizen en verpleeghuizen gebracht en ons rond geleid. Henk wist dat er een prive tehuis voor ouderen was in Fort Macleod en Rick heeft ons daar gebracht we kregen een rondleiding van de manager Lorraine Segboer. Toen Rick vroeg neem je nog steeds personeel aan en ook vanuit het buitenland, zei Lorraine meteen jahoor! Ik had mijn CV (resume) mee genomen en bij haar achter gelaten. Na twee dagen, we waren inmiddels in BC op weg naar Kelowna, kregen we een mail dat Lorraine mij een baan aan wilde bieden, ze had een contract klaar liggen en of ik wilde komen tekenen. Zo dat was wel erg vlug, daar hadden we niet op gerekend, ik heb gebeld dat we aan het eind van onze vakantie weer naar Fort Macleod kwamen en dat ik bereid was het contract te tekenen. Toen we getekend hadden ging Lorraine voor mij een LMO aan vragen en ze vertelde mij dat het een paar weken duurde en dat ze mij waarschijnlijk zo eind September wel zou zien (het was begin augustus). Daar schrokken we wel even van want we werkten nog en wilden nog trouwen in NL.

We zijn naar huis gegaan en alles goed door gesproken en ook de familie ingeligt. Lorraine had wat vertraging met de LMO (laber Market opinion) dus het duurde (gelukkig) allemaal wat langer. We hebben een trouwdatum gepland, november en moesten nog van alles regelen voor het aanvragen van een tijdelijk werkvisum. Omdat ik zoveel over uren en vakantie dagen over had heb ik per 1 november ontslag aangevraagd en was begin Oktober mijn laatste werkdag. Ik heb toen veel dingen kunnen regelen, zoals: geboorte akte opvragen, diploma’s laten vertalen, de LMO en werkcontract naar Berlijn gestuurd, afspraak gemaakt voor een medische keuring (alleen voor mij ivm werken in de gezondheidszorg) en ook nog voor ons huwelijk veel geregeld. Qazim bleef werken had wel tegen zijn baas gezegd dat hij ontslag ging nemen maar wist de datum nog niet, zijn baas was erg blij dat hij bleef werken totdat we een datum hadden. In november getrouwd in klein gezelschap met familie en vrienden, begin december alles naar Berlijn gestuurd (ambassade) en eind december had ik mijn medische keuring, het wordt naar Wenen gestuurd en het eind resultaat weer naar Berlijn. Ik had vermeld dat ik 15 januari in Canada verwacht werd er prompt, 14 januari kreeg ik een email dat het visum rond was en dat we 15 januari konden vertrekken. We hadden niet verwacht dat ze rekening met de datum hielden dus het ging ons even iets te snel we moesten de huur nog opzeggen (gelijk 15 januari gedaan) we hebben veel inboedel verkocht weggegeven of weggegooid. We hadden tickets gekocht voor 14 Februari 2010 naar Calgary, onder tussen contact gehouden met lorraine, zij wist dat we 14/2 kwamen had vervoer geregeld en onderdak voor eerst een maand.

Dus 14 februari was de dag, afscheid van familie en vrienden genomen en Qazims broer bracht ons naar schiphol en daar begon ons avontuur. Na 9 uur vliegen kwamen we in Calgary Alberta aan ons nieuwe thuis voor ten minste 1 jaar. We werden opgehaald en naar mijn nieuwe werkplek/huis gebracht, we konden in de basement van het tehuis wonen. Ik had aangegeven even te willen wennen en dat ik per 1 maart wilde beginnen met werken. Qazim had een “open” werkvisum gekregen mocht dus overal werken, ik werk voor een jaar contract bij 1 baas. Henk en zijn vrouw hebben ons weg wijs gemaakt en Henk ging met Qazim op zoek naar wek voor hem. In de eerste 2 weken had hij al een baan gevonden bij LF collision repair, qazim had geen ervaring in het werk maar het is prima gegaan.
We zijn nu inmiddels bijna 1 jaar in Canada, we hebben ons Alberta rijbewijs gehaald en ik heb mijn IELTS gehaald voor emigratie, nu gelukkig ons 2e LMO is goedgekeurd en Chantal Blokpoel heeft voor ons een verlenging van ons werkvisum aangevraagd. Chantal Blokpoel hebben we op de bank (CIBC) in Fort Macleod ontmoet, zij is immigratie consulent. Zij is zelf ook met haar ouders geemigreed van NL naar CA. Als we onze verlenging hebben gaan we permenent resident aan vragen. Want we willen beiden graag in Canada blijven en hier een toekomst opbouwen.

Het is vaak een heel geregel met papieren en het brengt stress met zich mee maar we willen echt graag blijven en het is allemaal de moeite waard.

Qazim en Johanna